2020: het WOSHkoor, zang- en muziekgroep, zingt en musiceert 40 jaar! Dat verdient extra aandacht. Dat verdient extra pagina's op onze website. Hier blikken we terug op kleine en grote momenten uit die voorbije jaren.
Het WOSHkoor start zijn feestjaar met een feestje
2020: het WOSHkoor, zang- en muziekgroep, zingt en musiceert 40 jaar. Dat verdient een feestje! En daarmee start dan ook het feestjaar. Zaterdag 15 februari 2020. Exact 40 jaar en 1 dag na de eerste repetitie vindt dit feestje plaats. Het gebeurt in een gezellige zaal.
Er wordt teruggeblikt op de voorbije veertig jaar. Bloemetjes worden uitgedeeld voor 40 jaar trouwe dienst.
Er wordt gegeten en gedanst.
1980 - 1989
Het eerste lied
14 februari 1980: eerste repetitie van het WOSHkoor. Voor de keuze van de eerste liedjes luisteren we naar de platen van Canto Libre, Chileense vluchtelingen in Brussel, en laten we ons inspireren door het strijdtheater van toen (De Internationale Nieuwe Scène, Theater Symptoom). Het allereerste lied op ons repertoire wordt "De weverij", een lied uit ‘Mistero Buffo’ van De Internationale Nieuwe Scène. Op de partituren van toen zijn de noten afwezig.
17 oktober 1987 : 100.000 koren om de stemlozen te horen
We gaan in op de oproep van de Internationale Vierde Wereldbeweging en nemen deel aan de actie "100.000 koren om de stemlozen te horen". Overal ter wereld zingen koren die dag 4 "opgelegde" liedjes, aangevuld met een eigen repertoire. Het WOSHkoor doet mee. Het wordt ons eerste "volavond" concert. Plaats van afspraak: zaal Joki in Itegem. De koning, ook uitgenodigd, kan er spijtig genoeg niet bijzijn.
Liederen uit het zuiden
Op zaterdag 5 november 1988 stellen we in zaal Monty in Heist-op-den-Berg onze eerste lp voor, opgenomen op vraag van Wereldwijd, verre voorloper van Mo* (mondiaal magazine).
"Liederen uit het Zuiden" wordt een kleurrijke plaat met liederen uit Chili, Filippijnen, Mozambique, Nicaragua, Zuid-Korea, Palestina, Sicilië, Kroatië, Zuid-Afrika, … Fred Brouwers is presentator van dienst.
1990 - 1999
1990 : 10 jarig bestaan, Druppels uit het regenwoud
September 1990: cultuurcentrum Zwaneberg opent zijn deuren. November 1990: na twee maanden openingsactiviteiten van het cc, is het op 3 november tijd voor het allereerste concert georganiseerd door derden, een eer die het WOSHkoor te beurt valt … De zaal zit afgeladen vol.
Het WOSHkoor viert zijn tiende verjaardag met ‘Druppels uit het regenwoud’, een zelfgeschreven cantate, opgebouwd rond de figuur van Chico Mendes en zijn strijd voor het behoud van het regenwoud. "Amazonia is van ons" komt uit die cantate. Dit lied vind je ook op de LP/CD "La bocina"
1992 : rondtoeren met Arusa, De Zevende dag
1992 – 500 jaar nadat Colombus voet aan wal zette in Amerika, staat dit jaar in het teken van "500 jaar Latijns-Amerika". Broederlijk Delen wil de inheemse volkeren en vooral dan de Indianen in Latijns-Amerika in de kijker zetten. In de aanloop naar dit jaar krijgt het WOSHkoor eind 1991 de vraag om de stem van die inheemse volkeren te laten klinken. De lp/cd "La bocina" wordt daarvoor het geschikte instrument. In 1992 haalt Broederlijk Delen Arusa, een muziekgroep uit Peru, naar Vlaanderen. Samen met hen trekt het WOSHkoor tijdens de campagneperiode van Broederlijk Delen doorheen Vlaanderen voor 11 concerten.
8 november 1992: het WOSHkoor zingt in "De zevende dag". November, dat is 11.11.11, dat is solidariteit met het Zuiden ten top. Zo moet ook de redactie van "De zevende dag" gedacht hebben. En zo gebeurt het dat op zondag 8 november het WOSHkoor zorgt voor de muzikale intermezzi van hun programma. Althans, een delegatie want de studio kan niet meer dan 30 koorleden aan. Wie er niet bij kan zijn, zingt thuis mee voor de TV: Isa Lei, Calango, Nkosi sikelela (fragment), E noho e ata, Sikhalela Iswe Lakithi.
Nog andere weetjes
17 februari 1990: WOSHkoor viert 10-jarig bestaan in zaal Joki, Itegem
7 oktober 1990: CC Zwaneberg wordt onze vaste repetitieplek
1990: Op zoek naar liederen uit Zuid-Amerika vraagt Broederlijk Delen aan een priester in Port-au-Prince om een lied te schrijven. Jean-Bertrand Aristide schrijft aan zijn keukentafel voor het WOSHkoor ‘500 ané’, en wordt later dat jaar president van Haïti. "500 ané" krijgt een plaats op de lp/cd "La bocina".
7-8 december 1991: voorstelling lp/cd "La Bocina"
5 maart 1994: première "Naar de maan?"
November 1994: "Wereldwijd" brengt 6 Vlaamse solidariteitskoren en 21 artiesten samen voor de opname van de cd Wereldwijd! Op zaterdag 25 november wordt de cd voorgesteld in het Zuiderspershuis in Antwerpen. Het WOSHkoor zingt samen met Dany Caen, Jan De Wilde, Ludo Mariman en Robert Mosuse
21 december 1996: het WOSHkoor verzorgt het voorprogramma van het concert dat 'Tango al Sur' brengt in cc Zwaneberg. Samen met hen zingen en spelen we uit ons repertoire "Pajarita de la paz", met Dirk Van Esbroeck als gelegenheidssolist
7, 8 en 15 maart 1997: première "In de War, wereldliederen voor vrede"
Januari – april 1999: op vraag van KAV-nationaal verzorgen we 7 concerten op evenveel plekken in Vlaanderen in het kader van hun jaarprogramma "Vrouwen en vrede"
Het feestcomité van het koor organiseert weekends in sept. 1992 Villers-St.-Gertrude; sept. 1994 Kemmel; sept. 1996 Voeren
2000 - 2004
2000 : 20 jarig bestaan, Als koppige kinderen
Maart 2000 – we bestaan 20 jaar. En we beslissen dat we blijven zingen, als koppige kinderen. Zolang hier en elders mannen, vrouwen en kinderen daden van leven en strijd stellen om het rad anders te doen draaien, zolang blijven we zingen.
We bricoleren óns rad dat anders draait. Het krijgt een plaats op het podium tijdens de premièrevoorstellingen van "Als koppige kinderen" en later een plek in de inkomhal van cc Zwaneberg als kunstwerk van de maand.
Tender comrad, een lied van Billy Bragg voor het WOSHkoor bewerkt door Stef Minnebo, ontroert het publiek.
2003 : Kwartels in rozenblaadjes
"Kwartels in rozenblaadjes", zo heet het nieuwe concertprogramma van het WOSHkoor dat in mei 2003 in cc Zwaneberg in première gaat. Het boek "Rode rozen en tortilla’s" van de Mexicaanse schrijfster Laura Esquivel is inspiratiebron. Hoofdpersonage Tita houdt van kwartels in rozenblaadjes. Om zich te beschermen tegen de kou die in haar leven binnendringt, wil ze een sprei van één kilometer breien.
Een sprei van één kilometer: dat wil ook het WOSHkoor. Er wordt een oproep gelanceerd om het koor wolrestjes te bezorgen zodat het breien kan starten. Maar dat is buiten ‘Vlaanderen’ gerekend.
Van overal laten mensen weten dat ze mee willen breien….. Sommigen breien een halve meter; anderen meerdere meters.
Eind april zijn alle bijdragen klaar. Op zondag 4 mei wordt de sprei uitgerold. Zal ze één kilometer lang zijn? RTV is deurwaarder en maakt een mooie reportage.
cd's : van studio naar "live"
"40 jaar WOSHkoor", dat zijn veel repetities, veel concerten, leuke weekends en feestjes, … maar ook 9 lp’s/cd’s.
Op vraag van Wereldwijd nemen we in 1988 onze eerste lp op "Liederen uit het Zuiden" en werken we mee aan hun cd "Wereldwijd !" van 1994.
Naar aanleiding van "500 jaar Latijns-Amerika" vraagt Broederlijk Delen ons rond dit thema een cd/lp/cassette uit te brengen . "La Bocina" verschijnt eind 1991.
We hebben de smaak te pakken en de volgende cd’s brengen we uit in eigen beheer. Een volledig overzicht is te vinden onder de tab "Premières".
"Liederen uit het Zuiden", "La Bocina", "Wereldwijd !" en "Als koppige kinderen" worden opgenomen in Studio Swan in Heist-op-den-Berg. De opnames van "Lume, lume" gebeuren deels in Studio Swan en deels in Studio Crescendo in Genk. "Lume, lume" wordt ook onze laatste studio-cd.
Vanaf "WOSH Live" zijn alle cd’s live-opnames van de premières.
→ Studio Swan
Studio Crescendo ←
Nog andere weetjes
mei 2000: na de première beginnen we aan onze grootste uitdaging tot nu toe: het instuderen van ons eerste Canto General nummer: La United Fruit Co.
juni 2000: het radarwerk uit het decor van de premièrevoorstellingen "Als koppige kinderen" is kunstwerk van de maand in cc Zwaneberg
05 oktober 2001 : 115 WOSHkoor- en familieleden trekken op weekend naar Oostduinkerke
april 2002: we registreren het domein "woshkoor.be" en lanceren de website www.woshkoor.be begin mei
juni 2003: ook onze sprei wordt kunstwerk van de maand in cc Zwaneberg
2005 - 2009
2005 : 25-jarig bestaan
Tijdens de première van oktober 2005, "Lume lume", vieren we ons 25-jarig bestaan.
Aan het begin van de voorstelling worden er filmpjes getoond met felicitaties die het koor kreeg vanuit verschillende delen van de wereld.
2005 : Lume lume, een voorstelling met filmpjes
De filmexcursies leveren heel wat mooie beelden op. In ZOO Planckendael geven de koorleden het beste van zichzelf tijdens een gezellige filmdag. Onze toenmalige pianiste Christine schrijft speciaal voor het WOSHkoor "Unela". Hierbij een fragment.
Een ander lied krijgt een wel een heel speciale inleiding.
Stef Bos levert zijn bijdrage aan onze voorstelling. "Als je zingt, moet je proberen om andere mensen bij te staan”. En zo ontstond "Jij daar in het donker".
→ Unela
Jij daar in het donker ←
2008 : Todas las Voces, Alle stemmen
Op zondag 19 augustus 2007 verzamelen zo’n 500 mensen op de Heistse berghelling voor een foto. Dié foto prijkt op de affiche en het programmaboekje en is het decor bij de premièrevoorstellingen van "Todas las Voces, Alle stemmen" op 17,18, 19 en 20 april 2008. 500 mensen scharen zich zo letterlijk en figuurlijk achter het WOSHkoor.
Het concert start met "Vuelvo para vivir", een lied van de Chileense groep Illapu.
Nog andere weetjes
februari 2005 : we vieren met een groots feest ons 25-jarig bestaan.
Tijdens het feest krijgen we de kans om met een heus klassiek orkest te zingen. "E rile" krijgt een bijzonder kleurtje.
9 september 2005: op vraag van drukkerij Epo zingen we in cc Zwaneberg naar aanleiding van de herdruk van het boek "Wij, Muselmänner, een verhaal over de kampen" van René Lambrechts. Het lied "De moorsoldaten" wordt een kippenvelmoment voor ons en voor de aanwezige oud-verzetsstrijders.
zondag 27 augustus 2006: uit heimwee naar een WOSHkoorfeestje organiseert een bende van 7 vijftigjarige WOSHkoorleden een gemeenschappelijk verjaardagsfeestje voor de koorleden. Goed idee, want in de nasleep van dit feestje wordt een nieuw feestcomité geboren!
13 oktober 2007 : het feestcomitè organiseert een leuk "Irish teirfeest"
10 oktober 2008 : WOSHkoor-en familieleden hebben een fantastisch weekend in Louette-Saint-Pierre
2010 - 2014
2010 : Tournée Mondiale Opus 30 : Klinkende deurdenkers
In november 2010 staat het WOSHkoor weer op de planken met de première "Tournée Mondiale - opus 30 : klinkende deurdenkers". We zingen op het podium van de gloednieuwe schouwburg in CC Zwaneberg. Met tientallen opgefleurde voordeuren in het decor vieren we onze nieuwe voordeur: 30 jaar WOSHkoor.
Holly Near schreef "I ain’t afraid" als protest tegen elkeen, individu of natie, die misdaden begaat tegen de menselijkheid en zich daarvoor beroept op zijn god. The Klezmatics voegden aan de Engelse tekst Yiddische woorden toe.
Het lied wil een schakel zijn in de ketting van mensen die werken aan een betere wereld. Een goede reden om het op te nemen in ons repertoire.
2010 : De pluim
En dan is er … De Pluim!
Dit initiatief van de Koning Boudewijnstichting i.s.m. de regionale televisieomroepen beloont mensen die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving.
Ingrid Marit doet tijdens onze première een oproep om massaal te stemmen voor May Dierckx en Jan Grant omdat zij deze erkenning dubbel en dik verdienen. Dat zal het koor volmondig beamen, toen en nu nog steeds! Heel erg gefeliciteerd May en Jan met het behalen van deze waardevolle trofee.
2012 – "The last post" - zingen onder de Menenpoort
Op zondag 29 april 2012 trekken we met twee autobussen richting Ieper: WOSH goes west.
In de voormiddag zingen we op Tine Cot Cemetery, de grootste Commonwealth begraafplaats op het vasteland voor gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. In de namiddag verkennen sommigen Ieper via een zoektocht. De anderen brengt gids Frank Gunst o.a. naar De Deutscher Soldatenfriedhof in Langemark. Hier rusten meer dan 44.000 Duitse en 2 Britse soldaten die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. ’s Avonds nemen we deel aan "The Last Post". Onder de Menenpoort klinkt het prachtige vredeslied "No man’s land" dat Eric Bogle schreef na een bezoek aan de militaire begraafplaatsen van Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Jan speelt "The flowers o’ the forest", een Schots lamento, als eerbetoon aan allen die sneuvelden door oorlogsgeweld.
2013 : HOOP
Op 19, 20 en 21 april 2013 gaat "HOOP" in première, een concert over vrede. Want straks zal het 100 jaar geleden zijn dat "die groote oorlog" begon. Met dit concert wil het WOSHkoor de waanzin van de oorlog aanklagen, de hoop op vrede levendig houden.
"Chapeau de brousse" klaagt de waanzin aan. En dan nog een toemaatje waaruit hoop klinkt.
→ Chapeau de brousse
toemaatje ←
Nog andere weetjes
27 februari 2010 : feest "30 jaar" met optreden van "de SHOWband"
1 augustus 2010 : eerste bergconcert van het WOSHkoor
17 oktober 2010 : het WOSHkoort opent mee de nieuwe schouwburg van cc Zwaneberg
23 september 2012 : "Sing for the climate". WOSHkoordirigent Jan Grant laat meer dan 1800 mensen op de Heiste berghelling samen zingen. Het WOSHkoor zingt mee!
19 oktober 2012 : WOSHkoor- en familieleden trekken op weekend naar Nieuwkerke
19 maart 2014 : de stuurgroep heeft een goed idee : ze roept een werkgroep "promo" in het leven. Deze pagina’s bestaan dankzij hen. 😊
13 juli 2014 : het WOSHkoor start met zijn
youtubekanaal
3 augustus 2014 : bergconcert met murgafanfare AGRUM
15 november 2014 : teerfeest in parochiezaal Heist-Station. Er zit "Elentriek" in de zaal!
2015 - 2019
2015 Brood en Rozen
In de winter van 1912 komen meer dan 20.000 textielarbeiders op straat in het stadje Lawrence, Massachusetts. Zij eisen betere arbeids- en levensvoorwaarden; brood. Vrouwen spelen een belangrijke rol in die protesten. Zij willen meer. Zij willen brood én rozen.
Op 13, 14 en 15 november gaat "Brood en Rozen" in première in de schouwburg van cc Zwaneberg. Het WOSHkoor zingt voor het recht van iedereen op brood én rozen.
13 november ’s avonds. Nog vol adrenaline van de eerste concertavond horen we het nieuws van de aanslagen in Parijs. Het overdondert ons. Op zaterdag en zondag kunnen we niet doen alsof dit niet is gebeurd.
→ Bread and roses
Bataclan ←
2018 Kleine Heldencantate
"Kleine Heldencantate" is een muzikale ode aan al die mensen die kleine of grotere daden stellen om onze wereld mooier, warmer, rechtvaardiger te maken.
Centraal in het programma staat een cantate die Hilde Keteleer (tekst) en Stef Minnebo (muziek) schreven voor het WOSHkoor.
Het is een verhaal over hoe mensen heel lang geleden al, en in heel veel verschillende culturen, droomden van een mooie wereld. Een verhaal over hoe die droom steeds weer bedreigd wordt. Een verhaal over hoe mensen steeds weer opstaan om die droom te verdedigen.
2018 : 24 uur Wakker voor Vrede
Op 4 november trekken we naar Langemark. De herdenking van de groote oorlog was in Langemark aanleiding om in allerlei initiatieven 4 jaar lang de vrede centraal te stellen. "24 uur Wakker voor Vrede" sluit deze periode af. De slotmanifestatie is één lang kippenvelmoment. Meer dan 1000 mensen komen samen in de ‘kathedraal’ van Langemark. Straffe getuigenissen worden afgewisseld met liederen van het WOSHkoor die de getuigenissen nog versterken. En dan is er op het einde de indrukwekkende samenzang.
Nog andere weetjes
20 maart 2016 : het WOSHkoor neemt in Brussel deel aan de Grote Parade van Hart boven Hard om te tonen dat samenleven anders kan.
13 mei 2017 : de promogroep organiseert een treintrip met haltes in Leuven, Mechelen, Antwerpen en een slotgebeuren in Geel, samen met Zain Aftaak, de organisatie waar onze steun vanuit het 10%-project naartoe gaat. Zie ons youtubekanaal
8 oktober 2017 : wandeling georganiseerd door het feestcomitè in de Voerstreek voor leden en familie van het WOSHkoor. Een mooi uitgestippelde route... een mountainbikewedstrijd zorgt er echter voor dat we soms van ons route moeten afwijken. (foto)
oktober 2017: we nemen deel aan een aantal manifestaties ter ondersteuning van de armoedebeweging, o.a. in Lint, Herentals, Olen, Heist-op-den-Berg. Trouw aan het thema van onze premièrevoorstellingen, bezorgen we muzikale rozen aan de mensen in de vluchtelingencentra van Broechem en Alsemberg.
oktober 2017- maart 2018: het WOSHkoor stelt op diverse locaties een Babbelbox op. Iedereen die wil, levert een bijdrage voor onze volgende première waarin Kleine Helden centraal staan.
3-4 maart 2018: Tijdens het repetitieweekend in Rotselaar blikken we de opnames in voor ons volgend promofilmpje. Zie ons youtubekanaal
2020
Eerste kwartaal 2020
Op 14 februari 2020 vieren we 40 jaar WOSHkoor.
Het feestcomité zorgt voor een geweldig teerfeest om dit te vieren! (zie tab "40 jaar WOSHkoor" op deze pagina)
Op zaterdag 29 februari mogen we nog eens het beste van onszelf geven in de Kerk van Herselt, op uitnodiging van CC De Kerken. Dit memorabele concert zou het laatste concert van 2020 worden, samen op het podium met dierbare koorleden die we in ons hart dragen.
Lume, lume - tentoonstelling
"40 jaar WOSHkoor" is voor CC Zwaneberg aanleiding om uit te pakken met een verrassende tentoonstelling. De muziek maakt plaats voor ander talent dat in het WOSHkoor aanwezig is. Curator Tom Liekens opent op vrijdagavond 6 maart de unieke tentoonstelling "Lume, lume". De speech van onze dirigent maakt indruk bij de aanwezigen. Op dinsdag 10 maart sluit cc Zwaneberg de deuren omwille van het oprukkende coronavirus. Gelukkig gaan die deuren half juni weer open en wordt het toch nog genieten van al dat moois.
Klik op de foto om de kunstwerken van de tentoonstelling te bekijken.
Het WOSHkoor in corona-tijden
En dan wordt het stil.
Maar onze dirigent laat zich niet uit zijn lood slaan. Hij zingt de partijen van ons nieuwe programma voor alle stemmen in. Op 20 maart krijgen we onze "instructies" voor individuele huiselijke repetities op de vaste repetitiemomenten. Koorleden gaan aan de slag, met wisselend succes.
In september mogen we dan weer samen zingen. Dankzij vele dagen van nauwgezette voorbereiding door stuurgroepleden verloopt alles strikt volgens de regels en zingen we met maximum vijftig koorleden in de blauwe zaal van het CC of in fanafarezaal De Zwaan. Het doet deugd! Voor eventjes ...
→ Repetities met mondmaskers en voldoende afstand ←
20 – 21 – 22 november: feestconcerten ?
In november sluiten we ons feestjaar af met 3 feestelijke concerten in de schouwburg van cc Zwaneberg. Dat is het plan. Tot corona er een stevige stok voor steekt. Maar toch gaat dit weekend niet zomaar voorbij. Een veertigtal koorleden waagt zich –na een jaar van te weinig repeteren- in het eigen kot aan wat het openingslied had moeten zijn. Onze webmaster maakt er een virtueel concertje van. Toch nog een beetje feest! En we weten nu al: zodra die première er komt, klinkt het perfect!
2021 - 2022
Corona
In september 2021 mogen we weer samen zingen, zonder afstand, zonder mondmasker.
We beginnen met volle moed maar ook dit jaar nog geen première. Om die pijn een beetje te verzachten is er op 10 oktober een koorfeestje.
Half november valt het coronadoek opnieuw en repeteert iedereen weer in de eigen huiskamer.
→ wandeling op 10 oktober 2021 ←
Aarschot Volkoren 2022
In maart zijn de online repetities per stemgroep eindelijk verleden tijd! We mogen er weer in vliegen.
Op 7 mei testen we tijdens ‘Aarschot Volkoren’ onze podiumvastheid en liedjeskennis.
We voelen het: het zal lukken tegen oktober.
De première nadert: de voorbereiding
De vakantiemaanden staan in het teken van het decor.
Begin september zetten we met onze koortweedaagse de laatste rechte lijn in naar ons première-weekend.
We repeteren, lassen culinaire pauzes in en maken een promofilmpje.
21 – 22 – 23 oktober 2022: "voor de verandering: MUZIEK!"
Met twee jaar vertraging vieren we "40 jaar WOSHkoor."
→ Wat een decor!
Een kleurrijk concert. ←
Enkele fragmenten van het concert:
Op naar het voorjaar van 2025!
We richten onze blik naar de toekomst.
De repetitie na de première staat onze dirigent weer te popelen om het volgende première-programma op gang te trekken.
Eind december zitten er al drie nieuwe partituren in ons mapje.
Nog andere weetjes
10 januari 2021: speech van Jan, onze dirigent online. Het feestcomité, met de hulp van enkele vrijwilligers, bezorgt elk koorlid een pakketje aan huis om de receptie in eigen kot te kunnen beleven en te toasten op het nieuwe jaar.
We repeteren de eerste maanden van 2021 online in de stemgroepen; telkens twee stemgroepen per zondagavond, allemaal in goede banen geleid door onze dirigent. Een strakke planning zorgt ervoor dat we geen enkele repetitie hoeven te missen.
Maart 2022: we krijgen een masterplan in ons kaftje. Dit wordt strikt opgevolgd want we willen er met z’n allen staan in oktober!
9 december 2022: ons eerste concert na de première: Gierle