bandboven

40 jaar WOSHkoor

40 jaar WOSHkoor

2020: het WOSHkoor, zang- en muziekgroep, zingt en musiceert 40 jaar! Dat verdient extra aandacht. Dat verdient een jaar lang een extra pagina op onze website. Hier blikken we terug op kleine en grote momenten uit die voorbije jaren.

Het WOSHkoor start zijn feestjaar met een feestje

40 jaar woshkoor

2020: het WOSHkoor, zang- en muziekgroep, zingt en musiceert 40 jaar. Dat verdient een feestje! En daarmee start dan ook het feestjaar.
Zaterdag 15 februari 2020. Exact 40 jaar en 1 dag na de eerste repetitie vindt dit feestje plaats. Het gebeurt in een gezellige zaal.

Er wordt teruggeblikt op de voorbije veertig jaar. Bloemetjes worden uitgedeeld voor 40 jaar trouwe dienst. 40 jaar woshkoor
40 jaar woshkoor Er wordt gegeten en gedanst. 40 jaar woshkoor

 

 

1980 - 1989

Het eerste lied

14 februari 1980: eerste repetitie van het WOSHkoor. Voor de keuze van de eerste liedjes luisteren we naar de platen van Canto Libre, Chileense vluchtelingen in Brussel, en laten we ons inspireren door het strijdtheater van toen (De Internationale Nieuwe Scène, Theater Symptoom).
Het allereerste lied op ons repertoire wordt "De weverij", een lied uit ‘Mistero Buffo’ van De Internationale Nieuwe Scène. Op de partituren van toen zijn de noten afwezig.
eerste lied

17 oktober 1987 : 100.000 koren om de stemlozen te horen

joki87 We gaan in op de oproep van de Internationale Vierde Wereldbeweging en nemen deel aan de actie "100.000 koren om de stemlozen te horen". Overal ter wereld zingen koren die dag 4 "opgelegde" liedjes, aangevuld met een eigen repertoire. Het WOSHkoor doet mee. Het wordt ons eerste "volavond" concert. Plaats van afspraak: zaal Joki in Itegem.
De koning, ook uitgenodigd, kan er spijtig genoeg niet bijzijn.
brief koning

Liederen uit het zuiden

Liederen uit het zuiden Op zaterdag 5 november 1988 stellen we in zaal Monty in Heist-op-den-Berg onze eerste lp voor, opgenomen op vraag van Wereldwijd, verre voorloper van Mo* (mondiaal magazine).
"Liederen uit het Zuiden" wordt een kleurrijke plaat met liederen uit Chili, Filippijnen, Mozambique, Nicaragua, Zuid-Korea, Palestina, Sicilië, Kroatië, Zuid-Afrika, …
Fred Brouwers is presentator van dienst.
liederen uit het zuiden

 

 

1990 - 1999

1990 : 10 jarig bestaan, Druppels uit het regenwoud

September 1990: cultuurcentrum Zwaneberg opent zijn deuren.
November 1990: na twee maanden openingsactiviteiten van het cc, is het op 3 november tijd voor het allereerste concert georganiseerd door derden, een eer die het WOSHkoor te beurt valt … De zaal zit afgeladen vol.
Het WOSHkoor viert zijn tiende verjaardag met ‘Druppels uit het regenwoud’, een zelfgeschreven cantate, opgebouwd rond de figuur van Chico Mendes en zijn strijd voor het behoud van het regenwoud. "Amazonia is van ons" komt uit die cantate. Dit lied vind je ook op de LP/CD "La bocina"
Druppels uit het regenwoud

1992 : rondtoeren met Arusa, De Zevende dag

tournee_arusa 1992 – 500 jaar nadat Colombus voet aan wal zette in Amerika, staat dit jaar in het teken van "500 jaar Latijns-Amerika". Broederlijk Delen wil de inheemse volkeren en vooral dan de Indianen in Latijns-Amerika in de kijker zetten.
In de aanloop naar dit jaar krijgt het WOSHkoor eind 1991 de vraag om de stem van die inheemse volkeren te laten klinken. De lp/cd "La bocina" wordt daarvoor het geschikte instrument.
In 1992 haalt Broederlijk Delen Arusa, een muziekgroep uit Peru, naar Vlaanderen. Samen met hen trekt het WOSHkoor tijdens de campagneperiode van Broederlijk Delen doorheen Vlaanderen voor 11 concerten.
8 november 1992: het WOSHkoor zingt in "De zevende dag".
November, dat is 11.11.11, dat is solidariteit met het Zuiden ten top. Zo moet ook de redactie van "De zevende dag" gedacht hebben. En zo gebeurt het dat op zondag 8 november het WOSHkoor zorgt voor de muzikale intermezzi van hun programma. Althans, een delegatie want de studio kan niet meer dan 30 koorleden aan. Wie er niet bij kan zijn, zingt thuis mee voor de TV: Isa Lei, Calango, Nkosi sikelela (fragment), E noho e ata, Sikhalela Iswe Lakithi.

Nog andere weetjes

 • 17 februari 1990: WOSHkoor viert 10-jarig bestaan in zaal Joki, Itegem
 • 7 oktober 1990: CC Zwaneberg wordt onze vaste repetitieplek
 • 1990: Op zoek naar liederen uit Zuid-Amerika vraagt Broederlijk Delen aan een priester in Port-au-Prince om een lied te schrijven. Jean-Bertrand Aristide schrijft aan zijn keukentafel voor het WOSHkoor ‘500 ané’, en wordt later dat jaar president van Haïti. "500 ané" krijgt een plaats op de lp/cd "La bocina".
 • 7-8 december 1991: voorstelling lp/cd "La Bocina"
 • 5 maart 1994: première "Naar de maan?"
 • November 1994: "Wereldwijd" brengt 6 Vlaamse solidariteitskoren en 21 artiesten samen voor de opname van de cd Wereldwijd! Op zaterdag 25 november wordt de cd voorgesteld in het Zuiderspershuis in Antwerpen. Het WOSHkoor zingt samen met Dany Caen, Jan De Wilde, Ludo Mariman en Robert Mosuse
 • 21 december 1996: het WOSHkoor verzorgt het voorprogramma van het concert dat 'Tango al Sur' brengt in cc Zwaneberg. Samen met hen zingen en spelen we uit ons repertoire "Pajarita de la paz", met Dirk Van Esbroeck als gelegenheidssolist
 • 7, 8 en 15 maart 1997: première "In de War, wereldliederen voor vrede"
 • Januari – april 1999: op vraag van KAV-nationaal verzorgen we 7 concerten op evenveel plekken in Vlaanderen in het kader van hun jaarprogramma "Vrouwen en vrede"
 • Het feestcomité van het koor organiseert weekends in sept. 1992 Villers-St.-Gertrude; sept. 1994 Kemmel; sept. 1996 Voeren

 

 

2000 - 2004

2000 : 20 jarig bestaan, Als koppige kinderen

Maart 2000 – we bestaan 20 jaar. En we beslissen dat we blijven zingen, als koppige kinderen. Zolang hier en elders mannen, vrouwen en kinderen daden van leven en strijd stellen om het rad anders te doen draaien, zolang blijven we zingen.
We bricoleren óns rad dat anders draait.
Het krijgt een plaats op het podium tijdens de premièrevoorstellingen van
"Als koppige kinderen" en later een plek in de inkomhal van cc Zwaneberg als kunstwerk van de maand. Tender comrad, een lied van Billy Bragg voor het WOSHkoor bewerkt door Stef Minnebo, ontroert het publiek.
Als Koppige Kinderen

2003 : Kwartels in rozenblaadjes

"Kwartels in rozenblaadjes", zo heet het nieuwe concertprogramma van het WOSHkoor dat in mei 2002 in cc Zwaneberg in première gaat.
Het boek "Rode rozen en tortilla’s" van de Mexicaanse schrijfster Laura Esquivel is inspiratiebron. Hoofdpersonage Tita houdt van kwartels in rozenblaadjes. Om zich te beschermen tegen de kou die in haar leven binnendringt, wil ze een sprei van één kilometer breien.
Een sprei van één kilometer: dat wil ook het WOSHkoor. Er wordt een oproep gelanceerd om het koor wolrestjes te bezorgen zodat het breien kan starten. Maar dat is buiten ‘Vlaanderen’ gerekend.
Van overal laten mensen weten dat ze mee willen breien….. Sommigen breien een halve meter; anderen meerdere meters. Eind april zijn alle bijdragen klaar. Op zondag 4 mei wordt de sprei uitgerold. Zal ze één kilometer lang zijn?
RTV is deurwaarder en maakt een mooie reportage.

cd's : van studio naar "live"

"40 jaar WOSHkoor", dat zijn veel repetities, veel concerten, leuke weekends en feestjes, … maar ook 9 lp’s/cd’s.
Op vraag van Wereldwijd nemen we in 1988 onze eerste lp op "Liederen uit het Zuiden" en werken we mee aan hun cd "Wereldwijd !" van 1994. Naar aanleiding van "500 jaar Latijns-Amerika" vraagt Broederlijk Delen ons rond dit thema een cd/lp/cassette uit te brengen . "La Bocina" verschijnt eind 1991.
We hebben de smaak te pakken en de volgende cd’s brengen we uit in eigen beheer. Een volledig overzicht is te vinden onder de tab "Premières".
"Liederen uit het Zuiden", "La Bocina", "Wereldwijd !" en "Als koppige kinderen" worden opgenomen in Studio Swan in Heist-op-den-Berg. De opnames van "Lume, lume" gebeuren deels in Studio Swan en deels in Studio Crescendo in Genk. "Lume, lume" wordt ook onze laatste studio-cd. Vanaf "WOSH Live" zijn alle cd’s live-opnames van de premières.

studio swan

→ Studio Swan

Studio Crescendo ←

studio crescendo

Nog andere weetjes

 • mei 2000: na de première beginnen we aan onze grootste uitdaging tot nu toe: het instuderen van ons eerste Canto General nummer: La United Fruit Co.
 • juni 2000: het radarwerk uit het decor van de premièrevoorstellingen "Als koppige kinderen" is kunstwerk van de maand in cc Zwaneberg
 • 05 oktober 2001 : 115 WOSHkoor- en familieleden trekken op weekend naar Oostduinkerke
 • april 2002: we registreren het domein "woshkoor.be" en lanceren de website www.woshkoor.be begin mei
 • juni 2003: ook onze sprei wordt kunstwerk van de maand in cc Zwaneberg

 

 

2005 - 2009

2005 : 25-jarig bestaan

Tijdens de première van oktober 2005, "Lume lume", vieren we ons 25-jarig bestaan. Aan het begin van de voorstelling worden er filmpjes getoond met felicitaties die het koor kreeg vanuit verschillende delen van de wereld.

2005 : Lume lume, een voorstelling met filmpjes

De filmexcursies leveren heel wat mooie beelden op. In ZOO Planckendael geven de koorleden het beste van zichzelf tijdens een gezellige filmdag. Onze toenmalige pianiste Christine schrijft speciaal voor het WOSHkoor "Unela". Hierbij een fragment.

Een ander lied krijgt een wel een heel speciale inleiding. Stef Bos levert zijn bijdrage aan onze voorstelling. "Als je zingt, moet je proberen om andere mensen bij te staan”. En zo ontstond "Jij daar in het donker".

→ Unela

Jij daar in het donker ←

 

2008 : Todas las Voces, Alle stemmen

Op zondag 19 augustus 2007 verzamelen zo’n 500 mensen op de Heistse berghelling voor een foto. Dié foto prijkt op de affiche en het programmaboekje en is het decor bij de premièrevoorstellingen van "Todas las Voces, Alle stemmen" op 17,18, 19 en 20 april 2008. 500 mensen scharen zich zo letterlijk en figuurlijk achter het WOSHkoor.
Het concert start met "Vuelvo a vivir", een lied van de Chileense groep Illapu.


Nog andere weetjes

 • februari 2005 : we vieren met een groots feest ons 25-jarig bestaan. Tijdens het feest krijgen we de kans om met een heus klassiek orkest te zingen. "E rile" krijgt een bijzonder kleurtje.
 • 9 september 2005: op vraag van drukkerij Epo zingen we in cc Zwaneberg naar aanleiding van de herdruk van het boek "Wij, Muselmänner, een verhaal over de kampen" van René Lambrechts. Het lied "De moorsoldaten" wordt een kippenvelmoment voor ons en voor de aanwezige oud-verzetsstrijders.
 • zondag 27 augustus 2006: uit heimwee naar een WOSHkoorfeestje organiseert een bende van 7 vijftigjarige WOSHkoorleden een gemeenschappelijk verjaardagsfeestje voor de koorleden. Goed idee, want in de nasleep van dit feestje wordt een nieuw feestcomité geboren!
 • 13 oktober 2007 : het feestcomitè organiseert een leuk "Irish teirfeest"
 • 10 oktober 2008 : WOSHkoor-en familieleden hebben een fantastisch weekend in Louette-Saint-Pierre

 

 

Premières

Overzicht van premières en lp/cd's

Jaar Affiche Programmaboekje lp/cd
1988 1988 Liederen uit het zuiden 1988 Programmaboekje lp Liederen uit het zuiden
1990 1990 Druppels uit het regenwoud 1990 Progammaboekje
1991 1991 La Bocina cd La Bocina
1994 1994 Naar de maan 1994 Programmaboekje cd Wereldwijd
1997 1997 In de war
2000 2000 Als koppige kinderen 2000 programmaboekje cd als koppige kinderen
2003 2003 Kwartels in rozenblaadjes 2003 programmaboekje  
2005 2005 Lume lume 2005 programmaboekje cd lume lume
2008 2008 Todas las voces 2008 programmaboekje  
       

wordt vervolgd ...

 

 
 
  bandonder